360 graden feedback in het onderwijs:
De Onderwijsscan

Zelfevaluatie en 360 graden feedback onderwijs als kwaliteitsimpuls voor opleidingen

Voor opleidingen in het onderwijs is het niet alleen van belang om een goed niveau te kunnen waarborgen, maar ook om aan te blijven sluiten op de praktijk. Het is als onderwijsinstelling dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de kwaliteit van opleidingen. De Onderwijsscan is speciaal ontwikkeld om opleidingen via 360 graden feedback in en rondom het onderwijs een krachtige kwaliteitsimpuls te geven. De onderwijsscan is gebaseerd op het waarderingskader van de inspectie, en is dus uitermate geschikt voor het beoordelen van het onderwijs op basis hiervan. Daarnaast zorgt de onderwijsscan hierdoor voor een goede voorbereiding op het inspectiebezoek.

Met de Onderwijsscan genereer je op een effectieve wijze snel 360 graden feedback in het onderwijs. Je weet direct wat de sterke kanten van de opleiding zijn en waar de ontwikkelpunten liggen. Zo draagt de onderwijsscan bij aan de kwaliteit en ontwikkeling van opleidingen in ons onderwijs.

0
aantal scans

Onze Onderwijsscans

Speciaal voor het VO en het MBO hebben we een onderwijsscan ontwikkeld die goed past bij het specifieke type onderwijs. Zo is de Onderwijsscan VO gespecialiseerd in het doorlichten van scholen in het voortgezet onderwijs, en is onze Onderwijsscan MBO gericht op de kwaliteit van individuele opleidingen in het MBO.

Onderwijsscan
VO

Zelfevaluatie en 360 graden feedback van de school op basis van het inspectiekader

Onderwijsscan MBO

Zelfevaluatie en 360 graden feedback van de opleiding op basis van het inspectiekader

Onderwijsscan
HBO

Zelfevaluatie en doorontwikkeling op basis van het NVAO-kader

Meer weten?

De medewerkers van onze helpdesk vertellen je graag alles over de mogelijkheden van 360 graden feedback in het onderwijs met de onderwijsscan.

Inhoud van de Onderwijsscan

De Onderwijsscan bestaat uit gevalideerde vragenlijsten voor docenten, leerlingen, de examencommissie, zorgcoördinatoren, (indien van toepassing) stagebedrijven en het management. Deze vragenlijsten dekken het gehele waarderingskader van de inspectie af. De vragen worden (met uitzondering van het werkveld) digitaal afgenomen. Alle respons wordt verwerkt in één rapportage.

Betrouwbaar beeld

De uitkomsten van de Onderwijsscan geven een betrouwbaar beeld over welke aspecten in het onderwijs goed zijn ingericht, maar ook waar er nog werk aan de winkel is. De 360-graden input over dezelfde onderwerpen biedt veel handvatten om direct aan de slag te gaan.

De spiegelsessie

Samen met het team worden de uitkomsten van het onderzoek besproken. De spiegelsessies worden begeleid door een ervaren teambegeleider. Het team is tijdens deze bijeenkomst zelf aan zet: de teamleden analyseren de uitkomsten en bepalen wat zij belangrijke aspecten vinden om te verbeteren of om juist te bestendigen. Vervolgens worden er verbeteracties geformuleerd. Het eindresultaat is input waar je als team concreet mee vooruit kunt, bij bijvoorbeeld het opstellen van een jaarplan. Zo heeft de Onderwijsscan direct impact op de kwaliteit van je school en/of opleiding.

Hoe werkt de Onderwijsscan?

Het proces van de Onderwijsscan bestaat per school uit drie fases: een intake met de directie/teammanager, het onderzoek en het teamgesprek.

Wat maakt de Onderwijsscan uniek?

  • Waarderingskader Inspectie is een betrouwbare basis

  • 360graden input over de onderwijskwaliteit

  • Gevalideerde set vragen – digitale afname – korte vragenlijsten

  • Mogelijkheid tot toevoegen van eigen vragen

  • Onderdeel kwaliteitsbeleid

  • Team is eigenaar van kwaliteitsverbetering

  • Volledige ontzorging

Meer weten?

Lees verder op onze pagina’s:

Of neem contact met ons op. De medewerkers van onze helpdesk vertellen je graag alles over de Onderwijsscan.

Waarom kiezen voor de Onderwijsspiegel?

Meerdere scholen in het VO en MBO nemen al deel aan onze onderwijsscan. Zo zorgen we samen voor een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs!

Onze klanten over de Onderwijsscan

Dollard College

Onderwijsscan maakt inspectiekader duidelijk voor docenten

De Onderwijsscan voor het voortgezet onderwijs is een mooie 360° feedback en zet teamleden aan het denken. Op een speelse manier wordt voor de docenten duidelijk waar het inspectiekader over gaat.

Ik zou de Onderwijsscan VO zeker aanbevelen aan andere scholen.

Mark Duijf, Coördinator en docent op het Dollard College

Alle meniningen over onderwijskwaliteit naast elkaar

In het verslag van de Onderwijsscan staan de meningen over onderwijskwaliteit van alle betrokkenen heel goed geordend.

Het is super om de mening van studenten, docenten en stagebedrijven op deze manier naast elkaar te zien. Levert veel gespreksstof op.”

Teamleider, MBO

Mooie impuls voor het goede gesprek

De Teamscan MBO hebben we als heel positief ervaren. De scan is afgestemd op de context van het MBO, dus herkenbaar voor ons. Dat geeft deze scan meerwaarde. Het is een mooie pas op de plaats. Goed om zwart op wit te zien waar we staan als team. Het was ook fijn dat we binnen het MBO Utrecht de scan in drie teams hebben kunnen afnemen, dan heb je vergelijkingsmateriaal.
De Teamscan gaf ons een basis voor het goede gesprek. Nu niet vanuit emoties, maar vanuit feiten.

De discussies die ontstonden hebben direct acties opgeleverd. Zo blijft het niet bij praten. Op de komende tweedaagse kunnen we meteen aan de slag!

Renske Baten, Docent - Aansturing Team Evenementen MBO Utrecht

Meer over de Onderwijsscan

Via onze actueel pagina vindt u informatie over het laatste nieuws en ontwikkelingen met betrekking tot de onderwijsscan

2111, 2023

Zó willen studenten feedback geven!

21 november 2023|Onderwijsscan|

Hoe kunnen we de respons/feedback van studenten verhogen? Hebben studenten zelf misschien ideeën die buiten de gebaande paden liggen? Deze vraag werd ons gesteld door ROC Rivor, nadat de MBO Onderwijsscan schoolbreed was uitgevoerd. [...]

505, 2023

De MBO Onderwijsscan bij Gilde Opleidingen

5 mei 2023|Onderwijsscan|

“Dit gaat over onderwijs en verbinding, niet over individuele belangen” Vaak liep het gesmeerd, soms was er veerkracht nodig. Altijd was er bevlogenheid, verbinding en bereidheid om samen tot resultaat te komen. Bij alle [...]

302, 2023

Nieuw: PRO Onderwijsscan

3 februari 2023|Nieuws, Onderwijsscan|

Op verzoek van en in samenwerking met Dunamare Onderwijsgroep hebben wij de PRO Onderwijsscan ontwikkeld. Voor Dunamare voeren wij bij verschillende scholen de VO Onderwijsscan uit en deelname van ook Praktijkscholen was wenselijk. [...]