Meer informatie? Bel 040 29 06 078

Docentevaluatie

De stem van leerlingen en studenten

Docentevaluaties kunnen gemakkelijk online worden afgenomen met de enquêtetool van de Onderwijsspiegel.
Als bijna dagelijkse klant van het onderwijs kunnen studenten hun docenten veel vertellen over hoe ze het onderwijs ervaren. Ze geven vaak goede feedback over wat er al goed gaat en wat er beter kan. Met de docentevaluatie krijgen docenten dus veel inzicht in hoe ze functioneren en bij studenten overkomen. Deze feedback is belangrijke input voor hun verdere professionele ontwikkeling.

Hoe werkt een docentevaluatie?

Scholen met een licentie op de Onderwijsspiegel kunnen de docentevaluatie zelfstandig afnemen. Hier vind je enkele tips om de docentevaluatie tot een succes te maken.
Bij het opstellen van een docentevaluatie kan een van onze gevalideerde vragenlijsten gebruikt worden, maar je kunt ook zelf een vragenlijst samenstellen.
Voor het invullen van de docentevaluatie ontvangt de docent een code die hij deelt met zijn studenten. De studenten vullen de enquête in en de resultaten zijn desgewenst realtime beschikbaar.

Betrekken van leerlingen

Steeds vaker bespreken docenten de ontvangen feedback en de daaruit voortkomende ontwikkelpunten met hun studenten. Zo worden studenten actief betrokken bij de feedbackcultuur in hun school. Lees er in dit artikel meer over.
Wil je als team op een eenvoudige en doeltreffende manier meer gebruik maken van de feedback van de studenten, meld je dan aan voor de de workshop of training rondom Docentevaluatie. Lees er meer over in de flyer Workshop Docentevaluatie. Vergroot de impact van feedback studenten.
Wil je als team vanuit de feedback cyclisch werken aan professionalisering van docenten, kies dan voor de Training Aan de slag met de Docentevaluatie.
Aanmelden: helpdesk@onderwijsspiegel.nl

Liever niet zelf de docentevaluatie organiseren? Wij kunnen je volledig ontzorgen en maatwerk leveren.

Maatwerk docentevaluatie

De Onderwijsspiegel biedt maatwerk bij de opzet, invoering en uitvoering van docentevaluaties:

 • Ondersteuning bij de interne communicatie over de docentevaluatie
 • Realiseren van draagvlak en betrokkenheid bij docenten
 • Creëren van een veilige sfeer voor docenten (de rapportage wordt – indien – gewenst uitsluitend aan de docent verstrekt).
 • Opstellen van een op de onderwijsinstelling afgestemde vragenlijst
 • Organisatie van de enquête; de afnameprocedure, een snelle en heldere rapportage, het uitvoeren van pilots
 • Hulp bij structurele inbedding in het professionaliseringsbeleid

De voordelen

 • Het volledige proces, van afname tot en met rapportage, is geautomatiseerd
 • Wij stemmen het proces en product af op je wensen
 • Enquêtes kunnen op afgesproken tijdstippen afgenomen worden, maar ook gedurende een schooljaar openstaan.
 • Tijdens de afname ontvang je ‘real time’ inzicht in de voortgang
 • Privacy is gegarandeerd

Wat levert het je op?

 • Feedback over het functioneren van docenten op didactisch, pedagogisch en organisatorisch gebied
 • Inzicht in de waardering van studenten en leerlingen voor docenten
 • Input voor de verdere ontwikkeling van docenten

Meer weten?

De medewerkers van onze helpdesk vertellen je graag alles over docentevaluaties en de workshop en training Docentevaluatie.

Gebruikerservaringen

Hier wordt iedereen beter van

 

"Voor ons is de docentevaluatie een van de belangrijkste onderwerpen van de afgelopen jaren. Dit is echt iets om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Niet stroperig, niet omdat Den Haag het wil. Dit gaat over het nu, over ons allemaal. Hier wordt iedereen beter van.” aldus Ruben Wegstapel, voorzitter van de Centrale Deelnemers..."

Lees meer >>

Ruben Wegstapel

Voorzitter centrale deelnemersraad / Student ROC van Twente

Real time studentfeedback op digibord

 

"Vorig jaar hebben mijn studenten online de docentenevaluatie ingevuld en heb ik direct de uitslag van de enquête aan de studenten laten zien op het digibord: ‘real time feedback op het digibord’. Ik vind dit een erg zinvolle werkwijze. Op deze manier krijg je namelijk gemakkelijk het gesprek met studenten op gang over het onderwijs..."

Lees meer >>

Henk Buikema

Docent Aventus Apeldoorn

Corné Luijkc

Tijdbesparend!

 

"De docentevaluatie is een belangrijk onderdeel van de gesprekscyclus bij het Twents Carmel College. Tot voor kort werd de docentevaluatie op papier verwerkt. Het kostte veel tijd om de enquêtes voor ruim 400 docenten te verwerken. In samenwerking met de ROC-Spiegel is dit gehele proces geautomatiseerd. Corné Luijkc, stafdirecteur Kwaliteitszorg en Financiën, ziet grote voordelen:..."

Lees meer >>

Corné Luijkc

stafdirecteur Kwaliteitszorg en Financiën Twents Carmel College