Zo bereid je je voor op het nieuwe waarderingskader van de Onderwijsinspectie

Krijg je binnenkort bezoek van de Onderwijsinspectie, maar weet je niet of je hier wel goed op voorbereid bent? Vind je het lastig om de kwaliteit van het onderwijs in kaart te brengen en je sterke en zwakke punten te herkennen? Speciaal voor deze, veel voorkomende uitdaging in het onderwijs heeft de Onderwijsspiegel effectieve hulpmiddelen ontwikkeld. Hiermee hebben we al tientallen scholen in Nederland kunnen helpen door te zorgen voor de perfecte voorbereiding op het inspectiebezoek, en door een krachtige kwaliteitsimpuls aan het onderwijs te geven.

 Neem contact met ons op!

Benieuwd naar hoe wij je school perfect kunnen voorbereiden op het bezoek van de onderwijsinspectie? Laat uw emailadres achter en ontvang vrijblijvend meer informatie over onze diensten.

Meer weten?

Download een van onze flyers en lees meer over ons aanbod aan diensten in het onderwijs

Onze klanten

De Onderwijsspiegel is stevig verankerd in het onderwijs. Een grote groep klanten in het PO, VO, MBO, HBO en WO maakt al jaren gebruik van onze diensten. Via deze klanten kunnen we ruim 600.000 leerlingen en studenten bereiken.

Dollard College

Onderwijsscan maakt inspectiekader duidelijk voor docenten

De Onderwijsscan voor het voortgezet onderwijs is een mooie 360° feedback en zet teamleden aan het denken. Op een speelse manier wordt voor de docenten duidelijk waar het inspectiekader over gaat.

Ik zou de Onderwijsscan VO zeker aanbevelen aan andere scholen.

Mark Duijf, Coördinator en docent op het Dollard College
Twents Carmel College

Tijdbesparend!

“De docentevaluatie is een belangrijk onderdeel van de gesprekscyclus bij het Twents Carmel College. Tot voor kort werd de docentevaluatie op papier verwerkt. Het kostte veel tijd om de enquêtes voor ruim 400 docenten te verwerken. In samenwerking met de ROC-Spiegel is dit gehele proces geautomatiseerd.”

Corné Luijkc, stafdirecteur Kwaliteitszorg en Financiën Twents Carmel College
Alfa-college

Zorgvuldige ondersteuning en up to date!

“Onlangs wilden we een meer specifieke enquête uitzetten. Het was prettig dat medewerkers van de Spiegel langs zijn gekomen om de verschillende mogelijkheden te bespreken en voorbeelden te tonen van andere ROC’s. We zijn zeer tevreden over de ROC-Spiegel.”

Gert-Jan Oude Wesselink, Regisseur Planning & control / Alfa-college

Waarderingskader voor opleidingen:
de Onderwijsscan

De Onderwijsscan is een 360-graden feedbackscan die volledig gebaseerd is op het waarderingskader van de inspectie. Met de scan wordt op een effectieve wijze het waarderingskader van de inspectie doorgelicht. De resultaten van de scan worden in één overzichtelijk rapport verwerkt. Zo weet je als opleiding/school meteen hoe je ervoor staat.

Voorbereiding op het bezoek van de Onderwijsinspectie

De Onderwijsscan is dus heel goed in te zetten ter voorbereiding van het inspectiebezoek, bij voorkeur een jaar ervoor om nog tijd te hebben voor het werken aan verbeteringen. Zo kan er een ritme ontstaan van afwisselend de beoordeling van de Onderwijsinspectie en de afname en bespreking van de Onderwijsscan. Je komt zo niet meer voor verrassingen te staan en alle betrokkenen raken bovendien bekend met het waarderingskader van de onderwijsinspectie. Zo weet iedereen van de opleiding hoe het op het gebied van onderwijskwaliteit voorstaat.
Daarnaast kan de Onderwijsscan veel input generen voor het teamplan/jaarplan. De opleiding/school kan er ook voor kiezen om de Onderwijsscan te gebruiken ter voorbereiding op ‘een goed gesprek over onderwijskwaliteit’ met verschillende geledingen van de organisatie.

Er zijn Onderwijsscans voor het VO, MBO en het VAVO.

Waarderingskader voor het bestuur:
de Bestuursscan

De Bestuursscan bestaat uit een gevalideerde, online vragenlijst voor alle stakeholders die betrokken zijn bij het onderwijs. Denk hierbij aan CvB, directie, coördinatoren, docenten, staf, studentenraad, vertegenwoordigers uit het beroepenveld en desgewenst ouders. De uitkomsten geven een zeer betrouwbaar beeld van het kwaliteitssysteem, de kwaliteitscultuur en de verantwoording & dialoog daarover. Uit de overzichtelijke rapportage is hierdoor direct op te maken wat er goed gaat en wat er beter kan.

Voorbereiding op het bezoek van de Onderwijsinspectie

Door het uitvoeren van de Bestuursscan ben je goed voorbereid op het Inspectiebezoek. Omdat de scan op alle niveaus van de organisatie is uitgevoerd en besproken wordt er draagvlak gecreëerd voor verbeteracties. Zo kan er doelgericht worden samengewerkt aan de verbetercultuur.

Er is een Bestuursscan voor het PO, VO en MBO.