Verzenden van uitnodigingen.
Het verzenden van uitnodigingen aan respondenten via e-mail levert nog wel eens problemen op. Met name door het strenge IT-beveiligingsbeleid van scholen, komt e-mail niet altijd aan. Het koppelen van IT-systemen, zodat o.a. uitnodigingen via de ELO plaatsvinden, kunnen hier een oplossing voor zijn.
Inlog van gebruikers.
Ook maakt het koppelen van IT-systemen een veiligere inlog van gebruikers in de Onderwijsspiegel mogelijk. Eventueel kan hiermee zelfs een 2FA (2 factor authenticatie) inlog worden afgedwongen.
In de afgelopen maanden zijn de koppelingen met SURFConext en Entree Federatie verder uitgewerkt en ingesteld.
Surf Conext
SURFconext wordt door WO, HBO en een deel van mbo-instellingen gebruikt. Via zogenaamde single-sign-on kunnen studenten en medewerkers via SURFconext inloggen bij diverse internetdiensten waaronder die van de eigen onderwijsinstelling.
Sinds de zomer is het mogelijk om via SURFconext in te loggen op de Onderwijsspiegel. Concreet betekent dit dat een medewerker met zijn/haar eigen instellingsaccount (via SURFConext) inlogt op de Onderwijsspiegel.
Voordeel van deze methode is dat inloggen veiliger is en het beheer van accounts in de Onderwijsspiegel eenvoudiger is.
Voordat een instelling met een dergelijke single-sign-on via SURFConext kan werken dient de onderwijsinstelling toestemming te geven en een aantal administratieve zaken met de Onderwijsspiegel en SURFConext te regelen.
Nadat een en ander voor een single-sign-on geregeld is kunnen er ook verdere mogelijkheden voor het gebruik van SURFConext voor respondenten ingesteld worden.
Entree federatie
De Entree Federatie, onderdeel van Kennisnet, wordt door vrijwel alle instellingen voor VO en MBO gebruikt. In analogie met SURFConext wordt deze authenticatiedienst gebruikt voor single-sign-on bij diverse internetdiensten van o.a. uitgeverijen en databanken…
De functionaliteit van de koppeling met de Entree Federatie is sterk uitgebreid. Dit is o.a. het gevolg van een nieuw platform. Op dit platform kunnen onderwijsinstellingen nu veel zaken zelf digitaal regelen.
Zowel bij het inloggen van gebruikers als bij het uitnodigen van respondenten via Entree Federatie is het nu mogelijk automatisch labels/attributen, zoals o.a. opleiding en klas, mee te sturen. Dit betekent dat bij gebruik van deze koppeling in de Onderwijsspiegel labels niet langer handmatig hoeven te worden ingevuld.
Ook voor de Entree Federatie geldt dat de onderwijsinstelling eerst toestemming dient te geven voor het doorzetten van labels/attributen naar de Onderwijsspiegel. Dit kan op het platform van de Entree Federatie.
Als de koppeling met de Entree Federatie is goedgekeurd kan men enquetes via deze methode afnemen. Men kan ook de vertrouwde methodes met groeps- en respondentcodes gebruiken.
Een concreet voorbeeld voor het gebruik van de Entree Federatie bij enquêtes is bijvoorbeeld het gebruik bij een Medewerkers Tevredenheids Onderzoek. Medewerkers krijgen op hun eigen pagina (intranet, Magister, Moodle, dashboard o.i.d.) een link naar de MTO enquête. Deze link laat de respondenten op de achtergrond inloggen via de Entree Federatie. Bij deze inlog worden gelijkertijd een aantal labels/attributen meegestuurd en uiteindelijk gezamenlijk met de antwoorden in de Onderwijsspiegel opgeslagen. Voor de MTO enquête betekent dit bijvoorbeeld dat, zonder verdere tussenkomst, labels als ‘afdeling’, ‘sector’ en ‘docent/staf’ ingevuld worden. Bij de verwerking van de resultaten kunnen dan eenvoudig vergelijkingen tussen bijvoorbeeld afdelingen gemaakt worden.
Een ander concreet voorbeeld is het uitzetten van leerling enquêtes zoals de Vensters Tevredenheidsonderzoeken. Ook hier krijgen de respondenten (leerlingen) een link in hun eigen ELO. Via de link kunnen zij direct de enquête invullen. Ook hier worden de leerlingen op de achtergrond via de Entree Federatie doorgelinkt naar de VOspiegel. Daarbij worden een aantal labels/attributen van iedere respondent meegestuurd. Samen met de antwoorden worden deze labels zoals klas, leerjaar, afdeling. Onderwijssoort e.d. opgeslagen in de VOspiegel bij de betreffende enquête. Hiermee wordt vrijwel automatisch vergelijk van resultaten op verschillende kenmerken mogelijk. Voor de Vensters enquêtes zou het kunnen betekenen dat de vereiste labels leerjaar en onderwijssoort automatisch gevuld zijn waardoor upload van resultaten zonder verdere aanpassing kan gebeuren.
Enquêtetool
Met de enquêtetool kun je op een eenvoudige wijze tevredenheidsonderzoeken maken en uitzetten. Zo krijg je op een snelle manier feedback over de kwaliteit van je school. Je kunt gebruik maken van beproefde kant-en-klare enquêtes, maar je kunt ook zelf enquêtes maken en organiseren.